Sustainable fashion: To måder du kan gøre en forskel, når du shopper

Af Anna Øverås | Tips | Ads Disclosure | 23-01-2020
Bærekraftige klær

Sustainable Fashion

Bæredygtighed må siges at være et af de hotteste temaer for 2020 og fokus synes ikke at flytte sig! Tiden er måske ved at være inde til at foretage de små ændringer i vores vaner, der gør, at vi kan passe bedre på vores kære planet og så de fremtidige generationer, kan få det ligeså godt, som vi har det. Dét at ændre på sine vaner er lettere sagt end gjort, så jeg tænker, at små trin (men mange) i den rigtige retning er vejen frem.

Der er uendeligt mange måder at gøre en forskel på og når det kommer til mode, kan det være lidt vanskeligt. Jeg elsker mode og går gerne selv ud og køber nyt tøj og nye sko, når de friske kollektioner er i butikkerne. Derefter får jeg utroligt dårlig samvittighed, netop fordi jeg egentlig bare bidrager til en endnu større produktion af tøj - og tøjindustrien er STOR-forurener! Faktisk den anden største i verden.

Hvordan kan du gøre en forskel?

Der er flere måder at gøre en forskel, både for dig selv og for planeten, når du shopper. Hvis du shopper online kan det heldigvis være lidt mere enkelt at finde frem til sustainable fashion/bæredygtig mode, eftersom der fortsat er minimal tilgængelighed af dette i butikkerne.  Jeg har sat to mål for mig selv, som jeg skal arbejde meget mere med fremover. Det ene er at prøve og finde bæredygtig mode, som undertøj og basic-tøj i økologisk bomuld, når jeg skal ud og købe nyt. Det andet er at bidrage positivt til miljøet ved at købe genbrug

  • Bæredygtige materialer

Når du køber tøj i økologisk materiale, gør du en god gerning for din krop, arbejderne og for naturen. For eksempel ved økologisk produktion af bomuld er der ingen brug af giftmidler, som sprøjtemidler og insektmidler. Du kan også tjekke om tøjet er produceret af genbrugte tekstiler, hvilket også er positivt i forhold til mere naturlige materialer som lyocell og silke. 

Farvestoffer og kemikalier som bruges i produktionen af det tøj du har på, kan også påvirke din hud, som er menneskets største organ. Økologiske materialer er derfor bedre for huden og fri for giftstoffer. Endnu en grund til at fokusere på gode materialer.

På Fashiola kan du finde mange butikker, som sælger sustainable fasion. Vi ser også at flere og flere brands tager ansvar for miljøet ved at tilbyde kollektioner af bæredygtigt materiale, som for eksempel økologisk bomuld. Mange af mine favoritter inden for sustainable fashion er skandinaviske mærker og du kan se et udvalg her: 

Bærekraftig mote
  • Genbrug

En anden måde at gøre en forksel på er at købe genbrug. Når du køber brugt, uanset om det er elektronik, møbler eller vintage-tøj, så bidrager du ikke yderligere til mereproduktionen. Hvis du, som jeg, bruger meget af din månedlige løn på mode, vil du kunne se en forskel på din økonomi ved at tilføje genbrugt tøj til din garderobe. Jeg elsker at besøge vintage butikker, når jeg er i udlandet og nogle af de bedste køb, jeg har har gjort, har netop været af brugte tasker og tøj. Jeg kan love dig, at det bidrager til en mere unik garderobe. Måske har du selv prøvet at sælge nogle af dine mærkevarer på nettet? Tjek Fashiolas store udvalg af vintage tasker:

Jeg ved, at det kan være vanskeligt at lægge gamle shoppingvaner fra sig og at det er let at blive fristet af fast fashion. For at undgå alt for dårlig samvittighed og for at gøre det lidt mere enkelt for sig selv, kan man lave en regel. Jeg har for eksempel besluttet mig for at halvdelen af alt tøj og tasker jeg køber i år skal være genbrug. Desuden skal jeg fokusere på at købe undertøj og basic-tøj i mest bæredygtigt materiale muligt. 

Love AnnaAnna Øverås
Interesseret?

Del denne blog med dine venner!

KOMMENTER DENNE BLOG